Sve što treba da znate o smoothie obrocima :)

Smoothie je gusti, kremasti napitak koji se obično sastoji od izblendiranog voća, povrća, sokova, jogurta, orašastih plodova, semenki i / ili mlečnih proizvoda ili mleka.

Najosnovniji smoothie započinje sa dva osnovna sastojka – bazom i tečnošću. Odatle možete kombinovati sastojke po svom ukusu.

Mnogi smutiji uključuju smrznute proizvode ili kockice leda kako bi konačni proizvod dobio hladnu, ledenu konzistenciju mlečnog šejka. Međutim, njihovi ukusni profili se izuzetno razlikuju u zavisnosti od sastojaka.


Zeleni smoothie sa ledom


Uobičajeni sastojci za smoothie

Popularni sastojci domaćih smutija i smutija iz prodavnica uključuju:

👉 Voće:
 bobice, banana, jabuka, breskva, mango i ananas

👉 Povrće:
 kelj, spanać, rukola, mlada pšenica, mikro zelen, avokado, krastavac, cvekla, karfiol i šargarepa

👉 Orašasti plodovi i semenke: 
badem, puter od kikirikija, orah, puter od semenki suncokreta, chia seme, seme konoplje i laneno seme

👉 Bilje i začini:
 đumbir, kurkuma, cimet, kakao u prahu, peršun i bosiljak

👉 Prehrambeni i biljni suplementi:
 spirulina, pčelinji polen, matcha prah, proteinski prah i vitaminski ili mineralni suplementi u prahu

👉 Tečnost:
 voda, voćni sok, sok od povrća, mleko, pirinčano ili bademovo mleko, kokosova voda, ledeni čaj i hladna kafa

👉 Zaslađivači:
 javorov sirup, sirovi šećer, med, urme bez koštica, sirupi, koncentrati voćnih sokova, stevija, sladoled i sorbet

👉 Ostalo:
 skut, ekstrakt vanile, namočeni zob, kuvani beli pasulj, svileni tofu i mlečni ili nemlečni jogurt


Da li smutiji pomažu u mršavljenju?


Smoothie
-ji se često prodaju na tržištu kao sredstvo za mršavljenje.

Istraživanja sugerišu da mogu biti efikasni u tu svrhu, sve dok ne dovode do prekoračenja dnevnih potreba za kalorijama.

Iako neki smatraju da je smoothie jednostavan način da nadgledaju porcije hrane i tako prate proces mršavljenja, drugi se možda neće osećati sito kada popiju kalorije, umesto da ih pojedu.

Međutim, nekoliko malih studija pokazuje da smutiji koji se koriste kao zamena za obrok mogu biti zasitni kao i čvrsta hrana, te da pijenje kalorija umesto njihovog žvakanja ne mora nužno dovesti do prejedanja kada se čvrsta hrana konzumira kasnije.

Efekat pijenja u odnosu na žvakanje na vaš osećaj sitosti može biti bliže povezan sa zadovoljstvom koje očekujete da bude obrok, a ne sa oblikom same hrane.


Smoothie može pomoći u procesu mršavljenja – zavisno od sastojaka


Jedno malo istraživanje pokazalo je da su se ljudi koji su gledali veliku porciju voća pre nego što su popili voćni smoothie posle toga osećali sitije i zadovoljnije, u poređenju sa ljudima koji su videli malu porciju voća pre nego što su popili smoothie. To se dogodilo iako su obe grupe konzumirale jednaku količinu kalorija i hranljivih sastojaka iz smoothie-ja.
Na kraju, iako gubitak kilograma može biti složen proces sa mnogo faktora koji doprinose tome, važno je potrošiti više kalorija nego što ih unesete. Ako vam smoothie pomogne da nadoknadite ostale kalorije koje biste inače potrošili, može biti efikasno sredstvo za mršavljenje.
Ako prioritet date sastojcima sa malo kalorija i visokim sadržajem proteina i vlakana, vaš smoothie će vas možda držati sitim do sledećeg obroka. Celo voće, povrće, maslac od orašastih plodova i jogurti sa malo (ili bez) šećera su odlični sastojci za mršavljenje.
Imajte na umu da se vaše nutricionističke potrebe i sposobnost gubitka kilograma razlikuju u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući starost, nivo aktivnosti, istoriju bolesti i životne navike.


Neke vrste smoothie-ja sadrže velike količine dodatog šećera

Razlika između zdravog i nezdravog smutija u velikoj meri zavisi od kvaliteta i količine njegovih sastojaka. Najveća zamerka smutijima je njihova sklonost da sadrže velike količine dodatog šećera.

Dodati šećer smanjuje hranljivu vrednost smoothie-ja. Dalje, rutinska konzumacija previše dodatog šećera može povećati rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i bolesti jetre. Unos dodatog šećera trebalo bi ograničiti na najviše 9 kašičica (37,5 grama) dnevno za muškarce i 6 kašičica (25 grama) dnevno za žene.

Komercijalno pripremljeni slatkiši imaju više dodataka šećera nego domaće verzije, ali na kraju to zavisi od sastojaka koji se koriste u svakom receptu. Mnogo slatkih sastojaka lako je prepoznati, poput granuliranog šećera, meda, javorovog sirupa, sladoleda, šerbeta i nektara agave.

Bez obzira na to, treba imati na umu da su puteri od orašastih plodova, proteinski prah, jogurt, sosovi sa ukusom voća i sokovi zaslađeni šećerom i mleko potencijalni izvori dodatnog šećera.

Povremeno uživanje u malim količinama dodatog šećera verovatno nije štetno, ali ako često pijete smoothie, možda je najbolje ograničiti slatke sastojke što je više moguće.

Kada kod kuće pravite smoothie, za dodavanje slatkog ukusa umesto meda ili javorovog sirupa koristite celo voće, poput zrele banane.

Kada kupujete gotov smoothie, pokušajte da ograničite ili izbegnete dodavanje šećera i pokušajte da se fokusirate na smoothie koji uključuje cele namirnice, poput voća i povrća.

Sadržaj dodatog šećera za flaširane smutije možete pronaći na etiketi proizvoda.



Ukoliko vam je potreban dodatan šećer koristite med

Kako smoothie prilagoditi vašim potrebama

Smoothie možete piti kao užinu ili zamenu za obrok, ali dobra je ideja da znate koju vrstu da odaberete – posebno ako imate na umu određeni cilj kada je mršavljenje u pitanju.

Uobičajena je zabluda da su smutiji u osnovi niskokalorični međuobroci, ali neki smoothie-ji sadrže i preko 1.000 kalorija, u zavisnosti od njihove veličine i sastojaka.

Generalno je smoothie od 200–300 kalorija sa 10 grama proteina odlična užina, dok je smoothie od 400–800 kalorija koji sadrži najmanje 20 grama proteina više pogodan za zamenu obroka. Najbolje je da procenite svoje ciljeve i potrebe za kalorijama da biste utvrdili kakav vam je smoothie potreban.

Razlika može biti jednostavna – poput podešavanja veličine porcije.

Mnogi kupovni smoothie-ji pružaju informacije o sastojcima i hranljivim vrednostima za svaki od svojih proizvoda, koji se obično isporučuju u obrocima od 500ml.

Kada kod kuće pravite smoothie, obavezno kontrolišite veličinu porcije. Masti poput orašastih plodova, semenki, maslaca od orašastih plodova, punomasnih jogurta i avokada obezbediće više kalorija, ali će povećati gustinu hranljivih sastojaka. U međuvremenu, slatki dodaci poput sirupa obezbediće više kalorija bez kvalitetnih hranljivih sastojaka.

5 recepata za zdrav smoothie


Sjajna vest za sve ljubitelje zdravih SMOOTHIE obroka!

Upravo je otvorena online prodavnica gde možete poručiti vaše omiljene smoothie obroke samo jednim klikom!

U ponudi imamo pregršt svežeg voća i povrća, kao i raznih dodataka u vidu orašastih plodova, suvog voća, čokolade, vanile, ruma, začina i još mnogo toga!
Poseti prodavnicu, poruči svoju idealnu kombinaciju i uveri se da zdrav obrok itekako može biti ukusan!



 👉 Posetite SMOOTHIE online prodavnicu 👈

Comments